gevelisolatie

"Heldere en betrouwbare informatie over gevelisolatie en duurzame renovatie"

Energiemodule voor nul-op-de-meter

Nathan concentreert alle benodigdheden voor verwarming, warm tapwaterventilatie en zonnestroom in een energiemodule. De leverancier adviseert het gebruiksklare systeem voor onder meer nul-op-de-meter woningen.

Afhankelijk van de ruimte wordt de module tegen de voor- of achtergevel of in het dak van een woning geplaatst en aangesloten op het al dan niet nieuwe afgiftesysteem van de woning. Bij de dakvariant komt de complete unit op de bovenverdieping, het bovenste gedeelte bevindt zich op het dak.

De module bestaat uit onder meer een lucht-waterwarmtepomp of een brine-waterwarmtepomp. De installatie beschikt over een voorraadvat van 200 liter. Balansventilatie verwarmt verse buitenlucht voor met de uitgaande verbruikte binnenlucht. Afhankelijk van de uitvoering weegt het totaal aantal benodigdheden 600 tot 800 kilogram.

Technisch directeur Peter Centen verwacht weinig problemen bij de montage ervan op zolderverdiepingen. “De dakkap is bruikbaar als onderdeel van de draagconstructie.” De module komt kant-en-klaar op de locatie, reden waarom de montage in de woning niet zonder de inzet van hijsmaterieel kan. Bij de aanbouwvariant blijft de complete installatie buiten, zet Centen. “Er is geen extra ruimte nodig en geen sleepwerk in de woning.”

Wie wil kan in de module nog een omvormer voor zonnestroom laten inbouwen. Op dit toestel kan volgens Centen elk zonnesysteem worden aangesloten. Als extra optie wijst hij naar combinaties voor zonnestroom en zonnewarmte. “Daar zijn mooie ontwikkelingen gaande, al rendeert zonnestroom vooralsnog het best.”

Nathan mikt met zijn module vooral op grotere series. Corporaties kunnen het systeem bijvoorbeeld bij mutaties laten in stalleren. Daarmee helpt het verhuurders hun woning gasloos te maken waarmee volgens Centens de portemonnee en, niet in de laatste plaats, het milieu gediend zijn. Afhankelijk van de uitvoering kost een module 11.000 tot 12.500 euro. Over een periode van dertig jaar kunnen bewoners 50 tot 100 euro per maand besparen op de energierekening.

In Wageningen is de Nathan Energiemodule geïnstalleerd in een demonstratiewoning voor nul-op-de-meter koopwoningen. In Arnhem laat corporatie Portaal installateur Klein Poelhuis uit Winterswijk vanaf half oktober 96 sociale huurwoningen van het systeem voorzien. De woningen ondergaan een nul-op-de-meter renovatie.Bron: Cobouw.