Hilversum, Van Neslaan

Van grauw en grijs naar fris rood en geel. De verouderde gevels van de 64 portiekwoningen aan de Van Brakel-, Van Nes- en Sweerslaan in Hilversum hebben een ware facelift ondergaan. De woningen dateren uit de jaren ‘60 en verkeerden in slechte staat. Bouwkundig en installatietechnisch voldeden de woningen niet meer aan de eisen van deze tijd. Omdat het gemetselde buitenblad veel scheuren vertoonde, zijn de woningen voorzien van een gevelisolatie systeem. De energetisch verbeterde gevel, in combinatie met nieuwe kozijnen en beglazing, zorgt voor een labelsprong van label F naar C. Ook aan de binnenzijde zijn de woningen grondig gerenoveerd door plaatsing van een nieuwe keuken, badkamer en toilet.Bekijk Voor
Bekijk Voor
Bekijk Voor
Bekijk Voor
Bekijk Voor
Bekijk Voor
Bekijk Na
Bekijk Na
Bekijk Na
Totaal 9 foto's van voor en na gevelisolatie.

De bewoners ervaren het verhoogde wooncomfort als zeer positief. De forse investering in woningverbetering door woningcorporatie Het Gooi en Omstreken heeft niet alleen geresulteerd in een aanzienlijke verhoging van het wooncomfort aanzienlijk voor de bewoners. Ook hebben de energiebesparende maatregelen het energieverbruik van de woningen teruggebracht en hebben de vier woonblokken een frisse uitstraling gekregen.

Energetisch en esthetisch sterk verouderd

Nederland kent ruim 600.000 woningen zoals die aan de Neslaan: portiekwoningen die energetisch en esthetisch sterk verouderd zijn. Ook op technisch gebied vertoont dit type woningen regelmatig wat ouderdomsverschijnselen. Doordat in het verleden verzinkte en koperzinklegering (messing) spouwankers gebruikt werden, waarvan de levensduur in veel gevallen minder is dan 50 jaar, is de kans op vallend metselwerk bij dit soort complexen uit de jaren zestig en zeventig groot.

Mede daarom zijn de kopgevels van de vier woonblokken aan de Neslaan getoetst op de kwaliteit van het gevel-metselwerk. Uit dit onderzoek bleek dat de spouwankers in goede kwaliteit verkeerden, maar dat de hoeveelheid spouwankers te wensen overliet. Daarom is ervoor gekozen de gevel extra te verankeren. Door toepassing van een gevelisolatiesysteem is niet alleen het onderhoud gepleegd (sowieso noodzakelijk) maar tegelijkertijd zijn de gevels ook esthetisch en energetisch sterk verbeterd.