Regenjas voor gebouwen

Buitengevels kunnen op diverse manieren worden afgewerkt. Die afwerking is niet alleen ter verfraaiing maar juist ook ter bescherming tegen weersinvloeden. Een van die weersinvloeden is vocht.

Vocht is een lastige om je tegen te wapenen. Het kan in verschillende vormen voorkomen; vloeibaar, gas en vast. En vocht kan ook nog eens van verschillende kanten komen; van binnen, van buiten, via de grond. Producten die bestemd zijn om gevels te beschermen, worden dan ook speciaal ontwikkeld om vocht het hoofd te bieden.

Je kunt een buitengevelafwerking vergelijken met regenkleding. Wij dragen regenkleding om ons tegen de regen te beschermen en als het even kan dan ook nog knap voor de dag te komen. Een aantal decennia geleden bestond regenkleding uit een waterdichte laag “kunststof” in een paar kleuren. Die beschermde je tegen nat worden door de regen. Maar je werd toch nat onder de regenkleding doordat het zweet niet weg kon. Dankzij nieuwe technologieën is er tegenwoordig regenkleding die niet alleen regen tegenhoudt maar ook warm is en het zweet kan afvoeren. De regenkleding kan als het ware ademen.

Buitengevelafwerking (een coating, in de vorm van verf of pleisterwerk), al dan niet in combinatie met isolatie, heeft als het ware dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Een buitencoating beschermt dan ook niet alleen tegen regen maar heeft ook een ademend vermogen.

Dat ademend vermogen van een coating is heel belangrijk. Het bepaalt namelijk of een coating kan worden ingezet om een ondergrond te beschermen.

Als de coating slecht ademend is, zal deze het vocht prima buiten houden, maar ook geen vocht van binnen naar buiten doorlaten. Daardoor kan waterdamp of optrekkend vocht dat van binnen naar buiten wil, aan de binnenkant van de coating condenseren als gevolg van temperatuurverschillen binnen en buiten. De muur wordt dus vochtig. Onthechting of schimmelvorming kan het gevolg zijn.

Een coating die ademend is, zal heel goed in staat zijn vocht van binnen naar buiten te transporteren. Is de coating té open, dan kan echter ook regen die op de gevel slaat naar binnen sijpelen. Dat gebeurt vaak onder invloed van wind of door druk- of temperatuursverschillen tussen binnen en buiten.

De bovengenoemde eigenschappen zijn doorgaans intrinsieke eigenschappen van de coating. Daarnaast kunnen coatings verrijkt zijn met extra eigenschappen. Denk hierbij aan waterafstotendheid en vermindering van vuilaanhechting en algenaangroei.

Buitengevelafwerking is dus niet alleen om kleur te geven aan de buitengevel, maar heeft ook zeker een beschermende werking voor het gebouw. Een buitenafwerking kan ook worden toegepast in combinatie met een isolatie systeem. Afhankelijk van het gekozen systeem worden er wel specifieke eisen gesteld aan de te gebruiken coating.

Het is dan ook van het grootste belang om te weten voor welke toepassing de coating is bedoeld. Producenten Gepleisterd Bouwen hebben een ruim assortiment aan producten en goede technische kennis om u hierbij te adviseren.